مؤسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده
ترکیب تقریبی جیره غذایی لارو و بچهماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) باید حاوی 50 درصد پروتئین خام و 15 تا 20 درصد چربی خام باشد. غذای ماهی قزل آلا در مراحل رشد و پرواری معمولاً حاوی 38 تا 45 درصد پروتئین خام و 10 تا 18 درصد چربی خام است. برای ماهی قزلآلا، جیرههای غذایی با انرژی بالا دارای 45 تا 50 درصد پروتئین خام و 18 تا 24 درصد چربی خام میباشند. همچنین سطح مناسب کربوهیدرات برای قزلآلای رنگین کمان 17-15 درصد تعیین گردیده است. در ارتباط با ماهیان خاویاری، حد بهینه پروتئین خام، چربی خام و کربوهیدرات در دورههای مختلف رشد فیلماهی (Huso huso) در وزن 150-3 گرم به ترتیب 40، 17 و 19 درصد و در وزن 3-2 کیلوگرم به ترتیب 35، 17و 22 درصد تعیین شده است. همچنین جیره غذایی حاوی 40 درصد پروتئین خام و 20 تا 26 درصد چربی خام از منابع اولیه غذایی با کیفیت مناسب جهت دستیابی به حداکثر رشد تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) در مراحل انگشتقد و رشد توصیه گردید. برای ماهیان انگشتقد تاسماهی سفید (Acipensertransmontanus) تغذیه از جیره غذایی حاوی 51 درصد پروتئین خام و 18 درصد چربی خام مناسب بود. به طور کلی، برای تاسماهی سفید، غذای پلت شده با میزان پروتئین خام 45-35 درصد و چربی خام 16-12درصد برای مرحله رشد مناسب میباشد. در نوع دیگری از غذای تجاری که توسط برخی مزارع ماهیان خاویاری کالیفرنیا برای تاسماهی سفید مورد استفاده قرار میگیرد، حداقل مقدار پروتئین خام و چربی خام به ترتیب 43 و 14 درصد گزارش شده است. براساس نتایج پژوهشهای مختلف، نیاز به پروتئین خام و چربی خام در ماهیان خاویاری و ماهی قزلآلای رنگین کمان تقریباً نزدیک به هم بود، و میتوان نیاز ماهی قزلآلا را در حدود 10-5 درصد بیش از ماهیان خاویاری دانست. قابلیت ماهیان خاویاری در استفاده از کربوهیدراتها اندکی (در حدود 5 درصد) بیش از ماهی قزلآلا میباشد.