منابع پروتئین گیاهی و جانوری جایگزین پودر ماهی در جیره غذایی فیلماهی و تاسماهی سیبری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مؤسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)،رشت،ایران

2 دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا

چکیده

در بیش از سه دهه محققان در مورد جایگزین‌های احتمالی پودر ماهی در جیره غذایی آبزیان شامل پروتئین‌های گیاهی (آرد سویا، پروتئین کنسانتره و روغن سویا) (آرد کانولا، پروتئین کنسانتره و روغن کانولا)، (آرد لوپن، پروتئین کنسانتره و روغن لوپن) و پروتئین‌های جانوری (پودر خون، پودر ضایعات مرغ و پودر گوشت و استخوان) تحقیق نموده‌اند. اما قابلیت هضم پایین، کمبود درصد پروتئین، پروفایل نامناسب اسیدآمینه و فاکتورهای ضدتغذیه­ای از مشکلات عمده جایگزینی این مواد پروتئینی به جای پودر ماهی هستند. اما با فرمولاسیون مشابه پودر ماهی (ساخت مخلوطی از پروتئین­های گیاهی و جانوری) می­توان بر این مشکلات غلبه کرد. فرموله­کردن مخلوط‌های مبتنی بر آرد گلوتن ذرت (گلوتن ذرت: 35 درصد، گلوتن گندم: 34/19 درصد، آرد سویای فرآوری شده: 3 درصد، پودر ضایعات مرغ: 20 درصد، پودر گوشت و استخوان: 8 درصد، پودر خون: 3/4 درصد) و پودر ضایعات مرغ (گلوتن ذرت: 10 درصد، گلوتن گندم:20 درصد، آرد سویای فرآوری شده: 8/2 درصد، پودر ضایعات مرغ: 45 درصد، پودر گوشت و استخوان: 7 درصد، پودر خون: 5 درصد) از لحاظ ترکیب و پروفایل اسیدآمینه با پودر ماهی کیلکا این توانایی را ایجاد می‌کند تا میزان پودر ماهی در جیره غذایی فیلماهی تا 60 درصد کاهش یابد. این جیره تفاوتی از لحاظ قیمت تمام شده ندارد، اما با توجه به کاهش روزافزون پودر ماهی، مخلوط مشابه پودر ماهی نقشی حیاتی در تغذیه ماهیان خاویاری و صنعت رو به رشد ماهیان خاویاری خواهد داشت.

کلیدواژه‌ها