1
مؤسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)،رشت،ایران
2
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا
چکیده
در بیش از سه دهه محققان در مورد جایگزینهای احتمالی پودر ماهی در جیره غذایی آبزیان شامل پروتئینهای گیاهی (آرد سویا، پروتئین کنسانتره و روغن سویا) (آرد کانولا، پروتئین کنسانتره و روغن کانولا)، (آرد لوپن، پروتئین کنسانتره و روغن لوپن) و پروتئینهای جانوری (پودر خون، پودر ضایعات مرغ و پودر گوشت و استخوان) تحقیق نمودهاند. اما قابلیت هضم پایین، کمبود درصد پروتئین، پروفایل نامناسب اسیدآمینه و فاکتورهای ضدتغذیهای از مشکلات عمده جایگزینی این مواد پروتئینی به جای پودر ماهی هستند. اما با فرمولاسیون مشابه پودر ماهی (ساخت مخلوطی از پروتئینهای گیاهی و جانوری) میتوان بر این مشکلات غلبه کرد. فرمولهکردن مخلوطهای مبتنی بر آرد گلوتن ذرت (گلوتن ذرت: 35 درصد، گلوتن گندم: 34/19 درصد، آرد سویای فرآوری شده: 3 درصد، پودر ضایعات مرغ: 20 درصد، پودر گوشت و استخوان: 8 درصد، پودر خون: 3/4 درصد) و پودر ضایعات مرغ (گلوتن ذرت: 10 درصد، گلوتن گندم:20 درصد، آرد سویای فرآوری شده: 8/2 درصد، پودر ضایعات مرغ: 45 درصد، پودر گوشت و استخوان: 7 درصد، پودر خون: 5 درصد) از لحاظ ترکیب و پروفایل اسیدآمینه با پودر ماهی کیلکا این توانایی را ایجاد میکند تا میزان پودر ماهی در جیره غذایی فیلماهی تا 60 درصد کاهش یابد. این جیره تفاوتی از لحاظ قیمت تمام شده ندارد، اما با توجه به کاهش روزافزون پودر ماهی، مخلوط مشابه پودر ماهی نقشی حیاتی در تغذیه ماهیان خاویاری و صنعت رو به رشد ماهیان خاویاری خواهد داشت.
سید حسنی, میرحامد, سجادی, میر مسعود, یوسفی جوردهی, ایوب, محسنی, محمود, حسین پور زلتی, علی, سهرابی, تورج, & Ghorbani Vaghei, رضا. (1399). منابع پروتئین گیاهی و جانوری جایگزین پودر ماهی در جیره غذایی فیلماهی و تاسماهی سیبری. ماهیان خاویاری, 3(بها ر و تابستان 99), 1-6.
MLA
میرحامد سید حسنی; میر مسعود سجادی; ایوب یوسفی جوردهی; محمود محسنی; علی حسین پور زلتی; تورج سهرابی; رضا Ghorbani Vaghei. "منابع پروتئین گیاهی و جانوری جایگزین پودر ماهی در جیره غذایی فیلماهی و تاسماهی سیبری". ماهیان خاویاری, 3, بها ر و تابستان 99, 1399, 1-6.
HARVARD
سید حسنی, میرحامد, سجادی, میر مسعود, یوسفی جوردهی, ایوب, محسنی, محمود, حسین پور زلتی, علی, سهرابی, تورج, Ghorbani Vaghei, رضا. (1399). 'منابع پروتئین گیاهی و جانوری جایگزین پودر ماهی در جیره غذایی فیلماهی و تاسماهی سیبری', ماهیان خاویاری, 3(بها ر و تابستان 99), pp. 1-6.
VANCOUVER
سید حسنی, میرحامد, سجادی, میر مسعود, یوسفی جوردهی, ایوب, محسنی, محمود, حسین پور زلتی, علی, سهرابی, تورج, Ghorbani Vaghei, رضا. منابع پروتئین گیاهی و جانوری جایگزین پودر ماهی در جیره غذایی فیلماهی و تاسماهی سیبری. ماهیان خاویاری, 1399; 3(بها ر و تابستان 99): 1-6.