کاربرد غذاده‌های مکانیکی در پرورش ماهیان خاویاری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 کارشناس مسئول کارگاه تکثیر

2 رییس بخش آبزی پروری

3 کارشناس آبزی پروری

چکیده

بطور کلی استفاده از دستگاه های مکانیکی (شامل غذاده های مطالبه ای و خودکار) در مقایسه با غذادهی دستی، دارای مزایا و معایبی است. از مزایای غذادهی به روش دستی، می­توان به امکان بررسی و کنترل ماهی در حین غذادهی و مشاهده عکس­العمل ماهیان نسبت به غذا اشاره کرد. استفاده از دستگاه­های غذادهی مکانیکی دارای مزایایی از جمله: امکان غذادهی در ساعات معین، امکان پخش یکنواخت غذا، غذادهی در هر ساعت از شبانه روز و امکان غذادهی در فواصل بیشتر می باشد. از معایب دستگاه­های خودکار غذادهی، می­توان به گران بودن و امکان غیر دقیق عمل نمودن آنها اشاره نمود. مخازن مورد استفاده برای پرورش ماهیان خاویاری از جنس فایبرگلاس، بتونی گرد و هشت ضلعی در ابعاد مختلف و حداکثر در حدود 75 متر مربع (به طور معمول 50-30 متر مربع) می­باشند. البته غذادهی دستی حوضچه­های پرورش ماهیان خاویاری و ماهیان سردآبی به دلیل مساحت کمتر، آسان­تر از غذادهی به استخرهای پرورش ماهیان گرمابی و میگو می­باشد. با این وجود، نیاز به مقادیر متفاوت غذا برای حوضچه­های مختلف و در برخی موارد نیاز به دفعات زیاد غذادهی، کار غذادهی با دست را دشوار می­سازد. در استفاده از دستگاههای مکانیکی جهت تغذیه ماهیان خاویاری، هزینه نسبتا زیاد خریداری دستگاه، اصلی­ترین عامل محدود کننده می­باشد. استفاده از غذاده­های خودکار جهت تغذیه لارو ماهیان خاویاری با استفاده از غذاهای زنده (ناپلی آرتمیا)، غذاهای فرموله شده و حتی جهت مصارف پیشگیرانه بهداشتی توصیه شده است. عقیده بر این است که استفاده از غذاده­های خودکار، دقت غذادهی را در این مرحله حساس، در مقایسه با روش دستی افزایش می­دهد.

کلیدواژه‌ها