1
معاون تحقیقاتی موسسه تخقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر
2
کارشناس آبزی پروری موسسه
3
دانشگاه گیلان
چکیده
کانولا نام عمومی واریتههای اصلاح نژاد شده کلزا Brassica napus و Brassica campestrisاست که مقدار گلوکوسینولاتواسید اوریک آنها کاهش یافته است. در دنیا میزان تولید کنجاله کانولا بعد از کنجاله سویا در مقام دوم قرار دارد. این محصول در میان پروتئینهای گیاهی بهترین کیفیت پروتئین را دارا است و پروفایل اسیدآمینه مشابهای با پودر ماهی دارد.محققین بسیاری آن را بهترین منبع پروتئین گیاهی جهت جایگزینی بجای پودر ماهی میدانند. اما استفاده از کنجاله کانولا به رغم دارا بودن پروفایل اسید آمینه متقارن به پودر ماهی به دلیل کم بودن میزان پروتئین (34 تا 38 درصد) و حضور فاکتورهای ضدتغذیهای در آبزیان محدود است. اصلیترین فاکتورهای ضدتغذیهای آن میتوان به فیبر، گلوکوسیوینولات و فیتات اشاره نمود. سطح بهینه جایگزینی پودر کانولا بجای پودر ماهی در آزاد ماهیان 15 درصد اعلام شد. اما با فراوریهای و تکنیکهای سادهای میتوان میزان جایگزینی آن را در ماهیان خاویاری افزایش داد.مطالعات محققین موسسه بین المللی تاسماهیان دریای خزر در مورد جایگزینی پودر کانولا بجای پودر ماهی نشان داد که با رعایت شیوههای نوین جیره نویسی، مدیریت تغذیه و پرورش میتوان مقدار جایگزینی این ماده گیاهی را بجای پودر ماهی را تا حد قابل توجهی افزایش داد. میتوان تا 20درصد جایگزینی کنجاله کانولا در جیره غذایی تاسماهی سیبری بدون تاثیر منفی در عملکرد رشد، کارایی غذا وقابلیت هضم جایگزین پودرماهی نمود که علاوه بر کاهش میزان مصرف پودرماهی میتواند از لحاظ اقتصادی نیز برای پرورش دهندگان مقرون بهصرفه باشد. بدیهی است که نتایج این آزمایش در راستای کاهش قیمت تمام شده جیره و افزایش سود خالص در بخش آبزیپروری با توجه به روند بسیار سریع توسعه کشت کانولا و حجم بالای تولید آن در کارخانجات روغنکشی در آیندهای نزدیک، تا حد زیادی هزینه تولید را بدون تاثیر منفی در عملکرد ماهی کاهش دهد، به شرطی که در انتخاب نوع کنجاله کانولا دقت لازم انجام شود.
محسنی, محمود, سید حسنی, میرحامد, & ملک پور, محمد. (1399). امکان جایگزینی کنجاله کانولا بجای بخشی از پودر ماهی در تولید جیره غذایی (Acipenser baerii) تاس ماهی سیبری. ماهیان خاویاری, 3(5), 22-28.
MLA
محمود محسنی; میرحامد سید حسنی; محمد ملک پور. "امکان جایگزینی کنجاله کانولا بجای بخشی از پودر ماهی در تولید جیره غذایی (Acipenser baerii) تاس ماهی سیبری". ماهیان خاویاری, 3, 5, 1399, 22-28.
HARVARD
محسنی, محمود, سید حسنی, میرحامد, ملک پور, محمد. (1399). 'امکان جایگزینی کنجاله کانولا بجای بخشی از پودر ماهی در تولید جیره غذایی (Acipenser baerii) تاس ماهی سیبری', ماهیان خاویاری, 3(5), pp. 22-28.
VANCOUVER
محسنی, محمود, سید حسنی, میرحامد, ملک پور, محمد. امکان جایگزینی کنجاله کانولا بجای بخشی از پودر ماهی در تولید جیره غذایی (Acipenser baerii) تاس ماهی سیبری. ماهیان خاویاری, 1399; 3(5): 22-28.