امکان جایگزینی کنجاله کانولا بجای بخشی از پودر ماهی در تولید جیره غذایی (Acipenser baerii) تاس ماهی سیبری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 معاون تحقیقاتی موسسه تخقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر

2 کارشناس آبزی پروری موسسه

3 دانشگاه گیلان

چکیده

کانولا نام عمومی واریته‌های اصلاح نژاد شده کلزا Brassica napus و Brassica campestrisاست که مقدار گلوکوسینولاتواسید اوریک آنها کاهش یافته است. در دنیا میزان تولید کنجاله کانولا بعد از کنجاله سویا در مقام دوم قرار دارد. این محصول در میان پروتئین‌های گیاهی بهترین کیفیت پروتئین را دارا است و پروفایل اسیدآمینه مشابه‌ای با پودر ماهی دارد.محققین بسیاری آن را بهترین منبع پروتئین گیاهی جهت جایگزینی بجای پودر ماهی می‌دانند. اما استفاده از کنجاله کانولا به رغم دارا بودن پروفایل اسید آمینه متقارن به پودر ماهی به دلیل کم بودن میزان پروتئین (34 تا 38 درصد) و حضور فاکتورهای ضدتغذیه‏ای در آبزیان محدود است. اصلی‏ترین فاکتورهای ضدتغذیه‌ای آن می‌توان به فیبر، گلوکوسیوینولات و فیتات اشاره نمود. سطح بهینه جایگزینی پودر کانولا بجای پودر ماهی در آزاد ماهیان 15 درصد اعلام شد. اما با فراوری‏های و تکنیک‏های ساده‌ای می‌توان میزان جایگزینی آن را در ماهیان خاویاری افزایش داد.مطالعات محققین موسسه بین المللی تاسماهیان دریای خزر در مورد جایگزینی پودر کانولا بجای پودر ماهی نشان داد که با رعایت شیوه‏های نوین جیره نویسی، مدیریت تغذیه و پرورش می‌توان مقدار جایگزینی این ماده گیاهی را بجای پودر ماهی را تا حد قابل توجهی افزایش داد. می‏توان تا 20درصد جایگزینی کنجاله کانولا در جیره غذایی تاسماهی سیبری بدون تاثیر منفی در عملکرد رشد، کارایی غذا وقابلیت هضم جایگزین پودرماهی نمود که علاوه بر کاهش میزان مصرف پودرماهی می‏تواند از لحاظ اقتصادی نیز برای پرورش دهندگان مقرون به‌صرفه باشد. بدیهی است که نتایج این آزمایش در راستای کاهش قیمت تمام شده جیره و افزایش سود خالص در بخش آبزی‏پروری با توجه به روند بسیار سریع توسعه کشت کانولا و حجم بالای تولید آن در کارخانجات روغن‏کشی در آینده‏ای نزدیک، تا حد زیادی هزینه تولید را بدون تاثیر منفی در عملکرد ماهی کاهش دهد، به شرطی که در انتخاب نوع کنجاله کانولا دقت لازم انجام شود.

کلیدواژه‌ها