کاربرد تکنیک هردل برای نگهداری فیله تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) و فیل‌ماهی (Huso huso) پرورشی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی

2 کارشناس ارشد باز نشسته موسسه تحقیقات شیلات ایران

چکیده

فرآیند دود دادن منجر به تولید فرآورده آماده مصرف می­شود که دارای ارزش غذایی فراوان و زمان ماندگاری نسبتاً طولانی است. همچنین سبب ایجاد تنوع در فرآورده­های غذایی و محصولات تهیه شده از ماهی­های خاویاری پرورشی می­گردد. با توجه به اثرات منفی ناشی از کاربرد نمک زیاد و ترکیبات نگهدارنده برای سلامت انسان، مصرف­کنندگان به دنبال فرآورده­هایی از قبیل دودی هستند که فاقد ترکیبات نگهدارنده بوده و همچنین حاوی نمک کمتری باشند. از این رو، کاربرد تکنیک­های دیگری مانند بسته­بندی به همراه دود دادن الزامی می­باشد. از جمله تکنیک­های بسته­بندی می­توان به روش بسته­بندی تحت خلاء اشاره کرد. لذا در این مطالعه فرآیند دود دادن از مراحل نمک­زنی، خشک کردن، حرارت، دود دادن در اتاق دود و بسته­بندی بیان شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که فیله­های تاس­ماهی ایرانی و فیل ماهی دودی بسته­بندی شده به روش تحت خلاء طی شش ماه نگهداری در دمای یخچال از ویژگی­های میکروبی، شیمیایی و حسی مطلوبی برخوردار بودند. از آن جا که تکنولوژی هردل به منزله استفاده هم زمان از چند ممانعت کننده برای فراهم ساختن سلامت فرآورده­های غذایی تعریف می­شود، و در فرآیند دود دادن، ترکیبی از نمک به همراه دود به کار می­روند، بدان جهت از قدیم تکنیک هردل برای حفظ کیفیت فیله دودی غذاهای دریایی  استفاده می­شد، اما این موانع کافی نبوده و کاربرد بسته­بندی به منزله ممانعت کننده جدیدی برای حفظ سلامتی آن­ها ضروری است. از این رو، هدف معرفی تکنولوژی هردل و ارائه روش بسته­بندی مناسب برای حفظ کیفیت غذاهای دودی از قبیل فیله ماهیان خاویاری (فیل­ماهی و تاسماهی ایرانی) توصیه می ­شود.

کلیدواژه‌ها