1
معاونت پژوهش و فناوری، موسسه بین المللی تاسماهیان دریای خزر
2
کارشناس
چکیده
یکی از چالشهای پیشرو در پرورش ماهیان خاویاری طولانی بودن دوره رشد و هزینه غذا است. ماهیان خاویاری در دوره رشد به 40 تا 45 درصد پروتئین نیاز دارند که 50 تا 60 درصد آن از طریق پودر ماهی تامین میشود. دو راه جهت کاهش هزینه غذا وجود دارد. راه اول آن است که با افزودن موادی نظیر چربی و کربوهیدات به عنوان منابع تولیدکننده انرژی در سطوح مشخص،کارایی پروتئین را در جهت افزایش رشد ماهیان بهبود بخشید و راه دوم آن است که منابع پروتئین گیاهی که ارزان قیمت هستند جایگزین پودر ماهی شوند. اما افزودن چربی در جیره غذایی و استفاده از منابع پروتئین گیاهی موجب رسوب چربی در بدن، کاهش کیفیت لاشه و کبد چرب میشوند و ماهی نمیتواند از منابع فوق به عنوان منبع انرژی استفاده کند. ال -کارنیتین یکی از مکملهایی است که در چند سال اخیر در صنعت پرورش آبزیان در جهت ارتقاء کیفی غذا به منظور افزایش رشد مورد توجه قرار گرفته است. این مکمل باتاثیر بر متابولیسم لیپید به عنوان یک ناقل فعال، باعث افزایش اکسیداسیون چربی و صرفهجویی در مصرف پروتئین شده و در نهایت باعث تولید گوشت با میزان چربی کم و باکیفیت بالا گشته و رشد را بهبود می بخشد. تحقیقات محققین انستیتو تحقیقات ماهیان خاویاری نشان داده است که افزودن 350 تا 600 میلیگرم در کیلوگرم ماده ال- کارنیتین به جیره غذایی ماهیان خاویاری در مرحله پرواربندی موجب افزایش رشد، بهبود کیفیت لاشه و صرفهجوبی در مصرف پروتئین به میزان 5 درصد شده و هزینه غذا را به میزان10 درصد کاهش داده است.
محسنی, محمود, سید حسنی, میرحامد, & حسن پور, سمیه. (1401). کاربرد ال- کارنیتین در جیره غذایی ماهیان خاویاری. ماهیان خاویاری, 4(پاییز و زمستان 1400), 27-37.
MLA
محمود محسنی; میرحامد سید حسنی; سمیه حسن پور. "کاربرد ال- کارنیتین در جیره غذایی ماهیان خاویاری". ماهیان خاویاری, 4, پاییز و زمستان 1400, 1401, 27-37.
HARVARD
محسنی, محمود, سید حسنی, میرحامد, حسن پور, سمیه. (1401). 'کاربرد ال- کارنیتین در جیره غذایی ماهیان خاویاری', ماهیان خاویاری, 4(پاییز و زمستان 1400), pp. 27-37.
VANCOUVER
محسنی, محمود, سید حسنی, میرحامد, حسن پور, سمیه. کاربرد ال- کارنیتین در جیره غذایی ماهیان خاویاری. ماهیان خاویاری, 1401; 4(پاییز و زمستان 1400): 27-37.