پتانسیل کاربرد سیستم های ردیابی مواد غذایی در زنجیره تأمین محصولات شیلاتی و ماهیان خاویاری: افزایش ایمنی و کیفیت، کاهش قاچاق و تقلب

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

محقق هیات علمی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور

چکیده

مصرف­کنندگان مواد غذایی تمایل بسیار زیادی جهت دریافت اطلاعات کافی در مورد غذایی که خریداری و مصرف می­کنند، دارند. اطلاعات مورد توجه مصرف­کنندگان شامل ترکیب ماده غذایی، منبع تأمین مواد اولیه، تاریخچه فرآوری محصول و مراحل جابجایی هستند. از سوی دیگر، اتحادیه اروپا از سال 2002، به پیاده­سازی سیستم ردیابی مواد غذایی به منظور کنترل کیفیت و ایمنی غذایی تأکید داشته است. ردیابی ابزاری بسیار مفید جهت ارایه اطلاعات کافی به مصرف­کنندگان، حفظ ایمنی و کیفیت غذا در هر مرحله از زنجیره تأمین غذا است. همچنین این ابزار به شناسایی سریع منابع و مسیرهای آلودگی در غذاهای دریایی کمک می­کند و از سوی دیگر، برای شناسایی صید غیرقانونی و تقلب در بازار ماهیان خاویاری مفید است. مستندسازی و مدیریت داده­ها دو فاکتور کلیدی سیستم ردیابی بشمار می­روند. در این تحقیق، ضمن اشاره به زنجیره تأمین محصولات شیلاتی بر اهمیت سیستم­های ردیابی و نقش آنها در حفظ کیفیت و ایمنی غذایی اشاره شده است. علاوه براین، نقاط قوت و ضعف انواع سیستم-های ردیابی نظیر سیستم شناسایی از طریق امواج رادیویی، بارکدها، سنسورها، بلاک چین و اینترنت اشیاء مورد بررسی قرار گرفت.

کلیدواژه‌ها