رشد بهینه تاسماهی ازون برون پرورشی (Acipenser stellatus) در حوضچه‌های بتونی با استفاده از آب لب‌شور

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 انستیتوتحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

2 انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

3 موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر

4 عضو هیات علمی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

سیستم پرورش ماهیان خاویاری در حوضچه­های بتونی یکی از بهترین سیستم­های پرورشی در جهان می­باشد. اگرچه این یک روش رایج پرورش می باشد، ولی در بسیاری از کشورها از مخازن پیش ساخته نیز استفاده می شود. به منظور ارزیابی رشد تاسماهی ازون برون در یک دوره پرورش 8 ماهه (اردیبهشت تا آذرماه) تعداد 480 تاسماهی ازون برون با میانگین وزن اولیه 5/825 گرم در 4 حوضچه بتونی مدور با قطر 6 متر ، ارتفاع 2 متر ، عمق آبگیری تقریبا 5/1 متر و تراکم 5/3 کیلوگرم در متر مربع با مساحت 28 متر مربع و با استفاده از آب لب شور دریای خزر تغذیه و پرورش یافتند. در بررسی‌ عوامل‌ مختلف‌ مؤثر در رشد و تغذیه‌ ماهیان‌، ‌دمای‌ آب‌، شرایط محیط پرورشی‌ و سایزبندی‌ ماهی‌ از جمله‌ پارامترهای‌ مهم‌ تأثیرگذار هستند که‌ بایستی‌ در تعیین‌ درصد غذادهی‌ مورد توجه‌ قرار گیرند. سطح‌ تغذیه‌، تأثیر قابل‌ توجهی‌ بر کارآیی‌ و ضریب تبدیل غذا دارد.‌ تحقیقات نشان داده است که معمولاً در تغذیه ماهیان خاویاری در دوره رشد باید از غذای حاوی 35 تا 45 درصد پروتئین، 12تا 16 درصد چربی استفاده نمود. بر اساس تحقیقات انجام شده، مناسب­ترین درصد غذادهی در فصل‌ بهار که‌ ماهیان دارای‌ سرعت‌ رشد مناسب‌ بودند، 5 - 3 درصد و در فصل‌ پاییز که‌ سرعت‌ رشد به‌ ماگزیمم‌ مقدار می‌رسید، بین‌ 4- 2 درصد و در فصول‌ تابستان‌ و زمستان‌ که‌ ماهی‌ از رشد چندانی‌ برخوردار نیست،‌ بین‌ 2–5/1درصد وزن‌ بدن‌ در نظر گرفته شد. اما در این تحقیق با توجه به شرایط محیطی و کاهش یا افزایش درجه حرارت آب و با هدف کاهش هزینه­های پرورش عملاً به ماهیان ازون­برون در طی دوره پرورش بین 2- 5/0 درصد وزن بدن در روز غذادهی شد. در انتهای دوره پرورش وزن نهایی ازون برون از 5/825 گرم به وزن متوسط 2650 گرم رسید. طی این مدت، وزن زیتوده اولیه و نهایی به ترتیب 2/396 و 1272 کیلوگرم بر متر مربع ، میزان غذای مصرفی کل دوره 850 کیلوگرم و میانگین ضریب تبدیل غذا حدود 8/1 محاسبه گردید. بر اساس نتایج حاصل، نسبت غذادهی، درجه حرارت و اندازه ماهی مهمترین عواملی هستند که رشد ماهی را تحت تأثیر قرار می­دهند. برای‌ توجیه‌ اقتصادی‌ تغذیه‌، تعیین‌ درصد غذادهی و ضریب تبدیل غذا ضروری است. با توجه به نتایج حاصل، استفاده از حوضچه­های بتونی برای پرورش تاسماهی ازون برون جوان توصیه می­گردد.

کلیدواژه‌ها