کاربرد پپتیدهای زیست فراوری شده (پرو تئین هیدرولیز شده) در جیره غذایی ماهیان پرورشی با تاکید بر ماهیان خاویاری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

2 عضو هیات علمی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

3 مدیر بخش آبزی پروری/ انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

4 پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، معاون پژوهشی

5 معاون پژوهشی، انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

چکیده

در صنعت تولید غذا جهت مصارف انسانی، پرورش آبزیان و ماهیگیری صنعتی بیشترین رشد را دارا  می باشند .هر ساله پس از صید آبزیان پرورشی و صید صنعتی حجم زیادی از ضایعات ماهی تولید و دور ریخته می‌شود که این رقم 60 درصد زیست توده را شامل می‌شود. این مواد زائد را می‌توان با افزودن آنزیم‌های مختلف پروتئولیتیک و یا روش‌های اسیدی و شیمیایی به محصولات باارزش افزوده مانند پروتئین هیدرولیز شده و یا سیلاژ ماهی تبدیل نمود. پروتئین هیدرولیز شده ماهی در واقع مواد زائد فرآوری‌شده به پپتید از پوست، سر، عضلات، احشاء، کبد و استخوان‌ بوده که دارای پپتیدهای عملکردی و زیست فعال مطلوبی هستند. تحقیقات زیادی نشان داده است که الحاق مقادیر متوسط پروتئین هیدرولیز شده موجب بهبود رشد، کارایی غذا، عملکردهای ایمنی و مقاومت در برابر بیماری در آبزیان می‌شوند. از سوی دیگر پروتئین هیدرولیز شده می‌تواند موجب کاهش بروز ناهنجاری‌های اسکلتی و عادت‌پذیری بیشتر لارو به غذای مصنوعی گردد و هزینه‌های بالای تولید خوراک زنده را کاهش دهد. تحقیقات محققین انستیتو تحقیقات ماهیان خاویاری نشان داده است که افزودن 6 تا 10 درصد پروتئین هیدرولیز شده به جیره غذایی بچه ماهی فیلماهی موجب بهبود شاخص‌های رشد و ایمنی گردید.

کلیدواژه‌ها