1
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری-رشت- ایران
2
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری- رشت- ایران
3
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران- ایران
چکیده
سیر از جمله گیاهانی است که ویژگیهای مفید و اثرات درمانی و دارویی متعددی برای آن در طب سنتی بیان گردیده است. این گیاه می تواند خواصی گوناگونی از جمله تحریک ایمنی، رشد و نیز بهبود کیفیت غذا را در ماهیان مختلف از خود بروز دهد. آلیسین مهمترین ماده موثره سیر بوده که می تواند به عنوان یک ماده دارویی قدرتمند در برابر رشد و تکثیر باکتریها، ویروسها، کپکها، مخمرها و سایر میکروارگانیسم ها موثر واقع شود. با توجه به اثرات سودمند این گیاه و نظر به گسترش روز افزون پرورش ماهیان خاویاری در کشور، استفاده از عصاره این گیاه میتواند تاثیرات مفیدی در پرورش انواع گونه های ماهیان خاویاری نظیر تاسماهی سیبری داشته باشد. بر اساس پژوهش صورت گرفته، با افزودن مقدار 1000 میلی گرم از پودر عصاره سیر به ازای هر کیلوگرم غذای مصرفی طی یک دوره پرورشی دو ماهه در گونه تاسماهی سیبری (با میانگین وزن اولیه 06/0 ± 54/11 گرم)، بازماندگی به میزان 13 درصد، وزن به مقدار 2/11 گرم و شاخصهای ایمنی غیراختصاصی (لیزوزیم و کمپلمان) معادل 28 درصد (در مقایسه با گروه شاهد) افزایش یافت. بر این اساس، میتوان بیان نمود که استفاده از عصاره این گیاه دارویی، ضمن ارتقای شاخص های بازماندگی، ایمنی و رشد، میتواند در سودآوری پرورشدهندگان و در نتیجه رونق صنعت آبزیپروری ماهیان خاویاری کشور مؤثر واقع گردد.