کاربرد پودرعصاره سیر (Allium sativum) در ارتقای میزان بازماندگی، رشد و ایمنی غیر اختصاصی بچه تاسماهی سیبری (Acipenser baerii)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری-رشت- ایران

2 انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری- رشت- ایران

3 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران- ایران

چکیده

سیر از جمله گیاهانی است که ویژگی­های مفید و اثرات درمانی و دارویی متعددی برای آن در طب سنتی بیان گردیده است. این گیاه می تواند خواصی گوناگونی از جمله تحریک ایمنی، رشد و نیز بهبود کیفیت غذا را در ماهیان مختلف از خود بروز دهد. آلیسین مهم­ترین ماده موثره سیر بوده که می تواند به عنوان یک ماده دارویی قدرتمند در برابر رشد و تکثیر باکتری­ها، ویروس­ها، کپک­ها، مخمرها و سایر میکروارگانیسم ها موثر واقع شود. با توجه به اثرات سودمند این گیاه و نظر به گسترش روز افزون پرورش ماهیان خاویاری در کشور، استفاده از عصاره این گیاه می­تواند تاثیرات مفیدی در پرورش انواع گونه های ماهیان خاویاری نظیر تاسماهی سیبری داشته باشد. بر اساس پژوهش صورت گرفته، با افزودن  مقدار 1000 میلی گرم از پودر عصاره سیر به ازای هر کیلوگرم غذای مصرفی طی یک دوره پرورشی دو ماهه در گونه تاسماهی سیبری (با میانگین وزن اولیه 06/0 ± 54/11 گرم)، بازماندگی به میزان 13 درصد، وزن به مقدار 2/11 گرم و شاخص­های ایمنی غیراختصاصی (لیزوزیم و کمپلمان) معادل 28 درصد (در مقایسه با گروه شاهد) افزایش یافت. بر این اساس، می­توان بیان نمود که استفاده از عصاره این گیاه دارویی، ضمن ارتقای شاخص های بازماندگی، ایمنی و رشد، می­تواند در سودآوری پرورش­دهندگان و در نتیجه رونق صنعت آبزی­پروری ماهیان خاویاری کشور مؤثر واقع گردد.

کلیدواژه‌ها