تولید ژلاتین از محصولات جانبی ماهیان خاویاری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، پژوهشکده آبز ی پرور ی آب های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج

چکیده

تحقیق حاضر به بررسی انواع ژلاتین، اهمیت و روش­های تهیه آن و چگونگی تهیه ژلاتین از پوست ماهیان خاویاری می­پردازد. ژلاتین ماکرومولکول پروتئینی و کلوئیدی است که از هیدرولیز کلاژن آبزیان به دست می‌آید. زائدات حاصل از فرآوری ماهیان خاویاری نزدیک به نیمی از وزن این ماهیان را در بر می­گیرند. به طور نسبی پوست 7 -5 درصد ازوزن بدن آبزیان و زائدات فرآوری را به خود اختصاص داده، که پتانسیل قابل توجهی را برای تولید ژلاتین فراهم می­کند. ژلاتین به طور گسترده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی به کار می­رود. این ترکیب در صنعت غذایی به عنوان تثبیت کننده، غلیظ کننده و ژل­ساز استفاده می­شود. مهمترین خصوصیات بارز ژلاتین مورد استفاده در صتایع غذایی شامل قدرت ژلی، ویسکوزیته و نقطة ذوب از در صنعت غذایی است. ژلاتین ماهی برای کاربرد به عنوان محصول حلال، افزودنی، افزایش ارزش غذایی، تهیه فرآورده برای افراد مبتلا به دیابت و چربی بالا، بهبود بافت و کاهش میزان چربی در محصولات چرب اهمیت یافته است، ژلاتین از ماهیان خاویاری به روش­های اسیدی و بازی تولید می­گردد، که به ترتیب 3/120 و 7/50 گرم ژلاتین تولید می­شود. تهیه ژلاتین مراحل متعددی از جمله پیش تیمارسازی با اسید و قلیا، خنثی­سازی توسط بی­کربنات سدیم یا اسید کلریدیک، حرارت­دهی، جداسازی فاز مایع، تغلیظ در دمای 65 درجه سلسیوس، خشک کردن، آسیاب و بسته­بندی در پلاستیک‌های نفوذناپذیر را در بر می­گیرد. از زائدات ماهیان خاویاری برای تهیه ژلاتین و کاربرد آن برای غنی­سازی محصولات غذایی و همچنین تهیه محصولات کم کالری و دارویی استفاده شود.

کلیدواژه‌ها