الزامات مدیریت بهداشتی کنترل بیماری‌های شایع ویروسی در آبزی‌پروری ماهیان خاویاری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان دریای خاویاری

چکیده

با توجه به توسعه روزافزون آبزی­پروری ماهیان خاویاری در ایران، ابتلای این ماهیان به انواع بیماری­های عفونی و غیرعفونی دور از ذهن نیست. همچنین به دلیل طولانی بودن دوره پرورش ماهیان خاویاری و اهمیت اقتصادی آن­ها، توجه به مدیریت بهداشتی مزارع تکثیر و پرورش این ماهیان جهت پیشگیری از بروز بیماری­ها به ویژه بیماری­های ویروسی اهمیت ویژه­ای یافته است. تاکنون هشت عامل ویروسی بیماری‌زا از تاسماهیان در سطح جهان شناسایی شده که به چهار خانواده مختلف تعلق دارند. دو گروه عمده از ویروس‌ها از زیستگاه‌های طبیعی و مزارع پرورشی تاسماهیان در دنیا گزارش شده که شامل هرپس‌ویروس‌ها از تاسماهیان مناطق شمال قاره آمریکا و ایریدوویروس‌ها از تاسماهیان اروپای مرکزی می­باشند. آشنایی با ویژگی­های ویروس­ها و الزامات بهداشتی پیشگیری از بیماری­های ویروسی، راهکار مناسبی در مدیریت صحیح مواجهه احتمالی با این بیماری­ها در سیستم پرورشی تاسماهیان بوده و می­بایست مورد توجه اصولی قرار گیرد. از جمله مهمترین الزامات پیشگیری از بیماری­های ویروسی می­توان به تعبیه حوضچه­های ضدعفونی، مدیریت آب ورودی، خرید ماهیان از جمعیت­های فاقد ویروس و دارای گواهی سلامت، رعایت اصول قرنطینه ماهیان جدید معرفی شده به مزرعه و استفاده از ابزار آلات غیر آلوده اشاره کرد. این موارد باید در چارچوب برنامه­های بهداشتی جامع و با رعایت اصول علمی پیاده­سازی شوند.

کلیدواژه‌ها