اهمیت افزودن مواد جاذب غذایی به جیره غذایی فرموله شده ماهیان خاویاری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 معاونت پژوهش و فناوری، انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

2 کارشناس مسئول کارگاه تکثیر، انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

چکیده

کاهش تلفات بچه ­ماهیان، بالابردن سرعت رشد و تولید بیشتر در واحد سطح یکی­ از اهداف تولیدکنندگان ماهیان خاویاری برای رسیدن به صرفه اقتصادی است. در همین راستا، مواد جاذب مختلف جهت کاهش هزینه‏ تغذیه، بهبود کیفیـت غـذای فرموله شده مـصرفی، تاثیر بر سوخت و ساز چربی و پروتئین، بـه حـداقل رسـاندن زمـان غذاگیری و در نتیجه کاهش آلودگی آب، توسط محققان مورد استفاده قرار گرفته اسـت. بتائین، ال –کارنتین، ال-آلانین، ال-گلوتامیک اسید، ال-آرژنین، گلیسین و اینوزین به عنوان جاذب غذایی با عملکردهای فیزیولوژیکی بسیار مهم برای بسیاری از گونه های ماهی از جمله ماهیان خاویاری شناخته می‏شوند. به عنوان مثال، مشخص شده است که بتائین به تنهایی یا مخلوط با سایر مواد جاذب، تأثیر مثبتی بر روند رشد، تحریک گیرنده‏های بویایی و چشایی، ترمیم آسیب‏های کبدی، تنظیم فشار اسمزی و تسهیل متابولیسم چربی‏ها در ماهی دارد. ال-کارنتین یکی از مکمل‌هایی است که با تاثیر بر متابولیسم لیپید به عنوان یک ناقل فعال، باعث افزایش اکسیداسیون چربی و صرفه‌جویی در مصرف پروتئین شده، در نهایت باعث تولید گوشت با میزان چربی کم و با کیفیت بالا شده و رشد را بهبود می بخشد. به طور مشابه، ال-آلانین و ال-گلوتامیک اسید می‏توانند به راحتی وارد چرخه اسید سیتریک شده و برای تامین انرژی در ماهی و لارو ماهی استفاده شوند. علاوه بر این، ال-آرژنین یک اسید آمینه ضروری برای ماهی، گلیسین یک ترکیب مهم از کلاژن و الاستین و اینوزین یک نوکلئوزید (مجموعه قند پنج کربنه و باز آلی) بوده و دارای فعالیت ویتامین در بسیاری از گونه‌های ماهی است. در این مقاله مروری، تلاش گردیده تا اطلاعاتی در مورد برخی جاذب‏های غذایی، ماده موثره و دستورالعمل استفاده از آنها در جیره غذایی ماهیان خاویاری ارائه گردد.

کلیدواژه‌ها