انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، رشت، ایران
چکیده
آنتیاکسیدانها کاربردهای مختلفی در صنایع شیلاتی دارند. از جمله میتوان به افزودن آنها به جیره غذایی ماهیان برای افزایش مدت ماندگاری آنها، فرآوری فیله، گوشت ماهیان و غیره اشاره نمود. آنتیاکسیدانها مواد شیمیایی هستند که از موجود زنده در مقابل تأثیر منفی رادیکالهای آزاد حفاظت نموده، و برای جلوگیری از بروز مشکلات اکسیداسیون در جیرهها استفاده میشوند. یک مولکول آنتیاکسیدانی قادر به کند کردن یا جلوگیری از اکسیداسیون بوده، و عمدتاً به عنوان کاهشدهنده استرس در تغذیه ماهی و همچنین برای جلوگیری از فساد چربی در جیره غذایی ماهی استفاده میشود. اصطلاح "آنتیاکسیدان" عمدتاً برای دو گروه مختلف از مواد مورد استفاده قرار میگیرند. مواد شیمیایی صنعتی که برای جلوگیری از اکسیداسیون به محصولات غذایی افزوده شده، و مواد شیمیایی طبیعی که در بافتهای بدن و مواد غذایی یافت شده، و اثرات مفیدی بر سلامتی دارند. آنتیاکسیدانهای طبیعی گروه وسیعی از ترکیبات (مانند روغنها، عصارهها و ویتامینهای A، C، E و غیره) هستند که اغلب به گیاهان تعلق داشته، و بعنوان محصولات فرعی کشاورزی محسوب میشوند. آنتیاکسیدانهای مصنوعی مانند بوتیل هیدروکسی آنیزول (BHA)، بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) و اتوکسیکوئین (EQ) برای کنترل فساد در فرآوردههای غذایی به کار میروند. استفاده از آنتیاکسیدانهای مصنوعی سبب برخی عوارض کبدی در بعضی از آبزیان مانند میگو میگردد. در حالیکه استفاده از آنتیاکسیدانهای طبیعی اثرات مضری بر رشد و شاخصهای خونی در ماهی نداشته است. افزودن روغن زیتون به عنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی به میزان 3 درصد و بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) به عنوان یک آنتیاکسیدان مصنوعی به میزان 100 میلیگرم در هر کیلوگرم جیره غذایی تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus)، و افزودن آنتیاکسیدان مصنوعی آستازانتین به میزان 40 میلیگرم در هر کیلوگرم جیره غذایی برخی از ماهیان خاویاری توصیه شده است. استفاده از آنتیاکسیدان طبیعی اسید اسکوربیک به میزان 5/0 درصد برای افزایش ماندگاری فیله منجمد بستهبندی شده تحت خلاء تاسماهی ایرانی پیشنهاد شده است. به دلیل اثرات سودمند آنتیاکسیدانهای طبیعی بر سلامت ماهی و انسان، بهتر است از آنتیاکسیدانهای طبیعی بعنوان جایگزین آنتیاکسیدانهای مصنوعی در صنعت آبزیپروری بویژه ماهیان خاویاری استفاده شود.
گلعلی پور, یونس . (1404). استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری. ماهیان خاویاری, 8(بهار و تابستان 1404), 1-9.
MLA
گلعلی پور, یونس . "استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری", ماهیان خاویاری, 8, بهار و تابستان 1404, 1404, 1-9.
HARVARD
گلعلی پور, یونس. (1404). 'استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری', ماهیان خاویاری, 8(بهار و تابستان 1404), pp. 1-9.
CHICAGO
یونس گلعلی پور, "استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری," ماهیان خاویاری, 8 بهار و تابستان 1404 (1404): 1-9,
VANCOUVER
گلعلی پور, یونس. استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدانی در تغذیه و نگهداری محصولات ماهیان با تأکید بر ماهیان خاویاری. ماهیان خاویاری, 1404; 8(بهار و تابستان 1404): 1-9.