تأثیر کیتوزان بر عملکرد رشد و شاخص‌های ایمنی ماهیان خاویاری پرورشی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 معاونت پژوهش و فناوری، انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

2 دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، زیست شناسی دریا، جانوران دریا

چکیده

تولید جیره غذایی اقتصادی با تأکید بر نیازمندی غذایی گونه، افزایش تولید در واحد سطح، ارائه محصولات با کیفیت و متنوع با ارزش افزوده بالاتر، جهت توسعه پایدار صنعت ماهیان خاویاری در کشور ضروری است. با توجه به توسعه روزافزون پرورش ماهیان خاویاری در کشور انتظار می‏رود که این ماهیان نیز در روند پرورش با انواع بیماری‏های عفونی و غیرعفونی مواجه شوند. اغلب عوامل بیماریزا، فرصت‏طلب بوده و منجر به بروز بیماری در ماهیانی می‏شوند که دارای نقص در سیستم ایمنی خود باشند. کیتوزان یک نوع پلی ساکارید با خاصیت تحریک رشد و تقویت ایمنی در آبزیان بوده که از نظر ساختار شیمیایی پلیمری از گلوکز آمین (Glucosamin) می‌باشد که از استیل‌زدایی (Deacetylation) کیتین به دست می‌آید. گزارش‏های متعددی در خصوص اثر کیتوزان بر پارامترهای رشد، شاخص‏های خونی، بهبود فعالیت آنتی‌اکسیدانی، مورفولوژی روده، مقاومت در برابر عوامل بیماری‌زا و مقاومت به استرس در گونه‌های مختلف ماهیان خاویاری از جمله فیل‏ماهی، تاسماهی سیبری و ازون‏برون پرورشی  به چاپ رسیده است. بر اساس پژوهش صورت گرفته، با افزودن میزان 5/0 درصد مکمل کیتوزان در جیره غذایی ماهیان خاویاری با میانگین وزنی 2 تا 200 گرم، باعث بهبود عملکرد رشد، شاخص‏های ایمنی از جمله لیزوزیم، کمپلمان، ایمونوگلوبولین کل و ایمونوگلوبولین M (IgM) و نیز افزایش بیان ژن‌های مرتبط با رشد و ایمنی نسبت به گروه شاهد شد. بر این اساس می‏توان بیان نمود، استفاده از کیتوزان در جیره غذایی، ضمن ارتقای روند رشد، افزایش توان عملکردی دستگاه ایمنی و بهبود شاخص‏های سلامت می‏تواند در سودآوری پرورش دهندگان و  توسعه پایدار صنعت آبزی پروری ماهیان خاویاری کشور، مؤثر واقع گردد.

کلیدواژه‌ها