A new method for fish redaction fish meal in Huso huso diet

Document Type : Tarvij

Authors

1 Fisheries Department, Faculty of Natural Resources, University Guilan, Sowmeh Sara, Iran

2 International Sturgeon Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran.

3 Aquaculture Expert

4 International Sturgeon Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran

5 International Sturgeon Research Center

Abstract

بیش از 126 مزرعه فعال در 20 استان کشور با ظرفیت تولید 6332 تن گوشت و بیش از 95 تن خاویار در حال فعالیت است. هدف سازمان شیلات برای توسعه پرورش ماهیان خاویاری تا افق 1404 تولید 100000 تن گوشت می‌باشد که در یک دوره سه ساله باید 45000 تن جیره مصرف شود که نیمی از آن، پودر ماهی است. این در حالی است که رشد سریع آبزی پروری منجر به افزایش تقاضا و کاهش منابع پودر ماهی شده است. در کنار محدودیت دسترسی، کیفیت آرد ماهی متغیر و مرتبط به ترکیب تغذیه‌ای، پاتوژن‌ها، آلودگی‌ها و آمین‌های بیوژنیک می باشد. در بیش از سه دهه محققان در مورد جایگزین‌های احتمالی پودر ماهی در جیره غذایی آبزیان شامل پروتئین‌های گیاهی (آرد سویا، پروتئین کنسانتره و روغن سویا) (آرد کانولا، پروتئین کنسانتره و روغن کانولا)، (آرد لوپن، پروتئین کنسانتره و روغن لوپن) و پروتئین‌های جانوری (پودر خون، پودر ضایعات مرغ و پودر گوشت و استخوان) تحقیق نموده‌اند. اما قابلیت هضم پایین، کمبود پروتئین، پروفایل نامناسب اسیدآمینه و فاکتورهای ضدتغذیه‌ای از عوامل عمده جایگزینی این مواد پروتئینی بجای پودر ماهی است. اما با فرمولاسیون آنالوگ پودر ماهی (ساخت میکسی از پروتئین‌های گیاهی و جانوری مشابه با پودر ماهی) می‌توان بر این مشکلات غلبه کرد. فرموله کردن مخلوط‌های مبتنی بر آرد گلوتن ذرت (گلوتن ذرت: 35 درصد، گلوتن گندم: 34/19 درصد، آرد سویای فرآوری شده: 3 درصد، پودر ضایعات مرغ: 20 درصد، پودر گوشت و استخوان: 8 درصد، پودر خون: 3/4 درصد) و پودر ضایعات مرغ (گلوتن ذرت: 10 درصد، گلوتن گندم:20 درصد، آرد سویای فرآوری شده: 8/2 درصد، پودر ضایعات مرغ: 45 درصد، پودر گوشت و استخوان: 7 درصد، پودر خون: 5 درصد) مشابه از لحاظ ترکیب و پروفایل آمینواسید با پودر ماهی کیلکا این توانایی را ایجاد می‌کند تا میزان پودر ماهی در جیره غذایی فیلماهی تا 60 درصد کاهش یابد.

Keywords