توسعه پرورش ماهیان خاویاری در ایران

نوع مقاله: مقاله ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، معاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات ایران

2 سازمان شیلات ایران، مدیر کل دفتر بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان

چکیده

    ماهیان خاویاری با ارزش­ترین ماهیان موجود در کره زمین و در واقع جزء با ارزش­ترین موجودات زنده­ای هستند که بشر تا کنون مبادرت به صید و پرورش آنها نموده است. ارزش بالای این ماهیان موجب شده که صید بی­رویه نسل آنها را با خطر انقراض مواجهه نماید. دراین میان آلودگی­های مختلف در دریا و رودخانه ها نیز مزید برعلت شده است. هر چند تولید بچه ماهیان خاویاری با هدف رهاسازی به دریا و بازسازی ذخایر طبیعی در کشورمان بیش از چهل سال قدمت دارد، اما پرورش ماهیان خاویاری با هدف تولید گوشت و خاویار در حدود دو دهه است که در کشورمان  آغاز شده و همراه روند توسعه جهانی در حال گسترش می­باشد. این امر علاوه بر تولید پروتئین و ارز آوری برای کشور به دلیل کاهش فشار وارده به ذخایر طبیعی به امر بازسازی ذخایر کمک خواهد نمود. وجود اقلیم مناسب برای پرورش این ماهیان، پایین­بودن هزینه­های تاسیساتی و نیروی انسانی در مقایسه با کشورهای اروپایی، وجود دانش فنی و تجربه بالا و همچنین آوازه کشورمان به عنوان تولید کننده بهترین خاویار جهان موجب شده تا این فعالیت ارزش اقتصادی فوق­العاده­ای داشته و به سرعت توسعه یابد. در این تحقیق تلاش شده است وضعیت توسعه پرورش ماهیان خاویاری توسط سازمان شیلات ایران ارائه گردد. در حال حاضر، بیش از 116 مزرعه فعال در بیش از 21 استان کشور با ظرفیت تولید 6332 تن گوشت و بیش از 95 تن خاویار ایجاد و در حال فعالیت می­باشند. بطوری که، در سال 1396 مجموعاَ 2514  تن گوشت و 3508 کیلوگرم خاویار در مزارع پرورشی بخش خصوصی تولید و استحصال گردیده است.  

کلیدواژه‌ها