مولد‌سازی فیل‌ماهی (Huso huso) پرورشی با استفاده از آب لب‌شور دریای خزر در حوضچه‌های بتونی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مؤسسه تحقیقات بین‌المللی تاس‌ماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 شرکت مادر تخصصی کاسپین کیان پاد، تهران، ایران

چکیده

در راستای توسعه صنعت پرورش ماهیان خاویاری در داخل کشور و ­به منظور تأمین مولدین جهت تولید گوشـت، خاویـار و بچه­ماهی، تعداد 325 قطعه فیل­ماهی ماده 5 ساله با میانگین وزنی 3/18 کیلوگرم بعد از پلاک­گذاری در 8 حوضچه بتونی گرد با قطر 6 متر و عمق 170 سانتی­متری با سرعت جریان آب ورودی 5/2 تا 3 لیتر در ثانیه با شوری 5/12 گرم در لیتر با میانگین تعداد 40 قطعه ماهی، رهاسازی و طی دو سال پرورش متوسط وزن آنها از 3/18 کیلوگرم به 1/23 کیلوگرم در سال اول و 6/27کیلوگرم در سال دوم رسید. در این تحقیق پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب (درجه حرارت آب و هوا روزانه سه بار، میزان شوری، pH و اکسیژن آب هفته­ای سه بار وضعیت آرام یا متلاطم ­بودن آب دریا به طور روزانه) اندازه­گیری شد. غذادهی با غذای کنسانتره فرموله شده بر پایه آگاهی از وضعیت ورودی آب دریاچه به حوضچه­ها و بیوماس ماهیان و­ درجه حرارت آب، در هر روز به میزان 5/0 تا یک درصد وزن بدن در دو وعده صبح و عصر انجام شد. مجموع غذای مصرفی (کنسانتره) در طی دو سال پرورش 5624 کیلوگرم (سال اول 3336 کیلوگرم و در سال دوم 2288 کیلوگرم) تولید داخل کشور و حاوی 40 درصد پروتئین، 12 درصد چربی و 17 درصد کربوهیدرات بود. نتایج پرورش فیل­ماهیان در 8 حوضچه بتونی در سال اول نشان داد که میانگین میزان ضریب تبدیل غذا (FCR)، برابر 25/2، میانگین شاخص افزایش وزن ماهیان (WG) برابر 18/26، میانگین شاخص رشد ویژه ماهیان (SGR) برابر 064/0 و رشد روزانه ماهیان برابر 050/0 بدست آمد. در سال دوم پرورش نیز میانگین میزان ضریب تبدیل غذا (FCR)، برابر 13/2، میانگین شاخص افزایش وزن ماهیان (WG) برابر 48/20 کیلوگرم، میانگین شاخص رشد ویژه ماهیان (SGR) برابر 051/0 درصد در روز و رشد روزانه ماهیان برابر 039/0 گرم در روز بود. در پایان دوره پرورش، مراحل رسیدگی جنسی ماهیان با دستگاه لاپاراسکوپی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تعیین جنسیت فیل­ماهیان نشان داد، 5/81% از ماهیان در مرحله II، 7 % در مرحله II-III، 3/1% در مرحله III و 2/10% در مرحلهIII-IV  رسیدگی جنسی قرار داشتند.

کلیدواژه‌ها