اثرات نمک (NaCl) در بهبود تغذیه، روند رشد و کاهش هزینه تولید غذای ماهیان خاویاری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مدرس مدعو.دانشگاه پیام نور استان گیلان

2 کارشناس ارشد تکثیر و پرورش موسسه تاسماهیان دریای خزر گیلان

3 دانشگاه آزاد اسلامی واحد شرق گیلان

4 معاونت پژوهش و فناوری، موسسه بین المللی تاسماهیان دریای خزر

5 موسسه تاسماهیان

6 موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر

چکیده

غذا و تغذیه ماهیان خاویاری از مهم‌ترین عوامل مؤثر در تولید این ماهیان محسوب می‌گردد و بخش عمده‌ای از هزینه‌های پرورشی مربوط به غذا می‌باشد. محققین معتقدند که افزایش کارایی تغذیه در تولید آبزیان، به ترکیبات تشکیل‌دهنده مواد غذایی نظیر پروتئین، چربی، مکمل‌ها و ریز‌مغذی‌های افزودنی به آن بستگی دارد. در سال‌های اخیر، استفاده از دارو‌ها و مکمل‌های محرک سیستم ایمنی در پرورش ماهی به منظور افزایش رشد و توان سیستم ایمنی و حفظ بدن در برابر بیماری‌ها عمومیت یافته است. اســتفاده از داروهای شیمیایی در آبزی‌پروری تبعاتــی نظیر مقاوم شــدن پاتوژن‌ها به این داروهــا، باقی‌ماندن داروها در گوشت ماهیان مورد تغذیه انسان و همچنین آلودگی‌های زیست محیطی دارد. بنابراین، به نظر می‌رسد به کارگیری مکمل‌های طبیعی نظیر گیاهان و مواد معدنی از جمله نمک راه حل مناسبی جهت تحریک رشد، افزایش مقاومت و کنترل بیماری‌های آبزیان باشد. نمک (NaCl) با تأثیر برآنزیم‌های گوارشی سبب جذب، هضم مواد غذایی و همچنین ارتقای سیستم ایمنی آبزیان می‌گردد. با به‌کارگیری نمک به دلیل در دسترس بودن و قیمت پایین این محصول در فرمولاسیون جیره غذایی هزینه تولید خوراک و تولید کاهش می‌یابد. بنابراین، شناخت و تعیین سطوح بهینه نمک باید در جیره غذایی ماهیان خاویاری مورد توجه قرار گیرد که نقش مهمی در بهبود تغذیه، قابلیت هضم، تقویت رشد، سلامت ماهی و کاهش هزینه تولید دارد. نتایج تحقیق حاضر همسو با تحقیقات انجام شده نشان داده است که استفاده از نمک به ‌دلیل افزایش رشد و عدم اختلال در پارامترهای بیوشیمیایی و همچنین به دلیل دسترسی آسان و قیمت ارزان می‌تواند قیمت نهایی تولید خوراک را کاهش دهد و می‌تواند به عنوان یک افزودنی مفید در جیره ماهی خاویاری توصیه ‌شود.

کلیدواژه‌ها