روش های حذف آهن و منگنز از آب های زیرزمینی مورد استفاده در پرورش ماهیان خاویاری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 کارشناس مسئول کارگاه تکثیر

2 عضو هیات علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

3 کارشناس - موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر

4 کارشناس انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

5 انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری

چکیده

   کیفیت آب در زمان تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. با توجه به اینکه آب مورد نیاز از طریق آبهای سطحی و یا زیر زمینی تامین می گردد لذا باید اقدامات لازم در زمینه بهبود کیفیت آب مورد استفاده انجام شود.  مقدار آهن محلول و منگنز محلول برای پرورش ماهیان خاویاری بترتیب باید در حد کمتر از 0.5-0.2 میلی گرم در لیتر و  0.1 میلی گرم در لیتر باشند. در آبهای سطحی که اکسیژن محلول زیاد است، آهن و منگنز بترتیب بصورت سه ظرفیتی و چهار ظرفیتی نامحلول وجود داشته، ولی در آبهای زیرزمینی که اکسیژن محلول کم است آهن و منگنز یشکل دو ظرفیتی و محلول وجود دارند. به همین دلیل حذف آهن و منگنز از آبهای زیرزمینی ضروری است. هوادهی و ازون زنی از روشهای مهم حذف آهن و منگنز می باشند. در مجموع آب چاه بایستی قبل از استفاده در واحد پرورش، هوادهی شود. هوادهی می تواند به ترسیب و رسیدن مقادیر آهن و منگنز به سطح غیر سمی برای ماهی (بسته به سن و نوع گونه) کمک نماید. اکسیداسیون یون دو بار مثبت منگنز با فقط اکسیژن فرآیند کندی بوده، مگر اینکه pH به بالای خنثی برسد. تامین سطح کافی از ازون باقیمانده در انتهای محفظه اثر دهی ازون به آب) برای اطمینان از ترسیب آهن و منگنز و گندزدایی آب)، مستلزم آن است که ازون باقی مانده، قبل از رسیدن آب به مخازن پرورش ماهی حذف شود.

کلیدواژه‌ها